Cukrownia Klecina (dawna)
52-317 Wrocław
Opis
Cukrownia Klecina (dawna), ul. Cukrowa, Wrocław - polska-org.pl
Cukrownia Klecina powstała w 1834 r. założona przez wrocławskich kupców braci G. i A. Liebichów i M. Hikkela. W 1862 r. przeszła do rąk właścicieli Gebrueder Schoeller, którzy nabyli ja razem z majątkiem ziemskim, gdzie podjęli uprawę buraka cukrowego. W latach 70. XIX w. przerabiała około 0.60 tysięcy ton buraków na dobę. Na przełomie lat 80. i 90. tego samego stulecia zostało znacząco rozbudowana. Wówczas powstała również kolonia fabryczna. W 1904 r. w wyniku fuzji powstała von Rath, Scheller&Skene GmbH. Areał posiadanej przez nią ziemi uprawnej wzrósł do 6 tysięcy ha, a przerób dobowy do 1,20 tys. ton. Około 1918 r. firma przekształciła się w spółkę akcyjną. Dalsza rozbudowa nastąpiła w latach 1934-38. Wówczas była już w stanie przerabiać 1,60 tys. ton buraków na dobę. Do spółki należało wiele majątków ziemskich, kolej wąskotorowa. Produkowała szeroka gamę wyrobów cukierniczych, m.in. cukierki i spirytus. Cukier surowy wysyłany był do Hamburga i Wielkopolski. Częściowo zniszczona w czasie